My Followers

Sunday, July 5, 2009

KeNal Tak SiaPA saYA???


Assalamualaikum....
erm setelah penat berusaha untuk sign in dalam blogger ni sepanjang tempoh 2 hari...akhirnya berjaya gak..*fuhhhh penat taw dok tunggu sampai boleh makan nasi 2 pinggan lagi..hehe
Hari minggu yang sangat membosankan di IPGM KTB...ingatkan nk join abang balik tp malas la pulak..lagi - lagi awalnya ada program dengan JPP kebudayaan lepas tu batal... +.+
Hari minggu ain hanya ditemani laptop kesayangan (siti saodah...facebook yg namakan dia cmtu..pape tah..nama sebenar dia CUKI CUKI TWEE laa!!) dan buku mikro yang tak berapa nk disayangi..*tapi berusaha memupuk kasih sayang tersebut... yeah!!..jgn marah tau MIKIO...(nama manja buku mikro ku..)

Ok la..sekarang kita kembali kepada tajuk...
KENAL TAK SIAPA SAYA?? ANDA KENAL DENGAN DIRI ANDA??

erm ada orang kata hanya individu itu sendiri yang mengenali dirinya..apa yang mereka suka..sifat semulajadi mereka...tetapi ada juga pendapat yang mengatakan orang lain yang rapat dengan individu itu yang lebih tau siapa dia...yang mana 1 ye??


ermm bagi ain dua - dua boleh diterima..sebabnya mungkin ada perkara tentang diri kita yang kita tak sedar tapi orang lain yang lebih tahu tentangnya...ada juga perkara yang kita rasa tentang diri kita dan ia terlalu sukar untuk difahami orang lain..

penting untuk kita tahu apa yang orang lain rasa tentang kita..ada beberapa sebab kenapa kita perlu tahu tentang itu..

1) untuk memperbaiki diri kita...*yela kot2 benda tu buat orang rasa tak senang ke..
2) sebagai pendorong semangat untuk kita terus maju kehadapan..*yang mana kita buat tu memberi kesan positif pada orang lain..baik kita teruskan kan?

erm sebaiknya kita perlu mendengar kata dua belah pihak...diri kita dan orang lain..siapa la kita tanpa orang di sisi kan..
Diri sendiri pula harus lebih alert dengan apa yang dirasai...sebab kita yang berfikir,berasa , dan mengalami semuanya...sebagai contoh , bila kita jatuh cinta...*mungkin kita perlu tahu bila kita ada perasaan macam tu..*kalau orang perasan dulu malu skit kot u.u ..

Kesimpulannya...perkara ini memerlukan proses give and take.....dalam diri sendiri , kita perlu give and take dengan perasaan kita , jiwa kita sendiri dan juga pemikiran kita....adakah ini perlu atau tidak...dengan orang lain pula proses give and take ini sangat penting...biar kita memahami apa yang orang lain faham tentang kita...

ok tu je yang ain nak bebelkan..hee..
waa skrg macam agak relax kat maktab ni..kerja pun kurang..xpe tunggu la nanti musim berzombi akan tiba..hehe

wassalam...