My Followers

Thursday, December 10, 2009

jalan2 mengosongkan purse...huhuhu

assalamualaikum...
ermmmm ni 2nd post ain waktu cuti...as always melepak kt cc dgn my bffs,,yela ni je tmpat yg ktorg slalu gathering kan..hehe

ok la hari ni ain nk story pasal outing bersama my bff's last tuesday...walaupun naik bas(pengangkutan awan favouriteku semenjak di bangku sekolah) namun terasa advanturenye..hehee...ayu,diana normah n saya hehe bertolak dlm pkul 10....weeee lama tak keluar macam ni walaupun pada mulanya seramai 6 org yg nk ikut tp 4 je yang tinggal atas masalah tertentu.

hehe kami mula la bershopping bagai nk runtuh mall kt ti tu...waahahaha...banyak bnda jugak yang kami dapat tangkap...hehehehe duit pun makin lama makin kurang je,...hehehe

kami makan kt kfc sambil sembang2.,.bez sgt dapat gathering cmtu...

anyway my bff's i always love u all..

ok cuti pun da tggal sikit...nk enjoy g...

wassalam

Wednesday, December 2, 2009

The end ~ and the beginning

Assalamualaikum..
agak lambat untuk ain menulis ttg berakhirnye sem 3 dan ppismp...(yela balik awal la katakan..hahahahaha)

tapi tak pe yang penting ain rajin juga nk tulis kan..hehe

akhirnya habis juga sem 3..ain rasa sem 3 ni betul-betul menguji ain sebagai seorang guru pelatih..tapi cabaran ini akan membuat ain lebih bersemangat dan bersedia untuk menghadapi ujian akan datang yang lebih mencabar tentunya..

selama dalam sem 3 ini banyak pengalaman yang ain lalui dan ain mengambil iktibar dari semua tu...ain tahu kelemahan diri sendiri dan InsyaALLAH akan berusaha memperbaikinya..

ok la da tak nak cite pasal hal lpas..mari kita cite pasal yg baru ok..hehehe

cuti semester ni ain banyak plan...dengan nak berjalan ngan my bff's....p cc..ang the most important thing...cari duit tanpa bekerja..ermmm camne tu ye?hahahaha

ok la...cuti ni ain nak buli adik2 ku yang akan upsr next year..hahahaha be ready la yong dan yam..anda sungguh bertuah dapat cikgu tuisyen macam kakak ain ni.hahahahahaha

1st impression dorang ttg hal ni ialah....>>>> alaaaaa kak nena ni garanglaaaa..

mna de garang la..tegas je..huahuhauaha....

cuti ni ain wat perhubungan khusus dengan TV...hehehe welll da lama x tgok tv mcm dulu kan...hehe

cuti ni juga ain gunakan untuk berfikir ttg ain dan dia..huhuuhu klau bole xnk fikir byk sgt,, :(

ok la tu je yg ain larat nk merepek...suasana cc yang aman damai pada mulanye bertukar bising..huh~

wassalam...

Wednesday, October 14, 2009

antara skema dan tanggungjawab

Assalamualaikum...

Ermm harini macam tak de mood..lagi-lagi macam tak berapa nk sihat..entahlah...bila kedua-dua perkara ni bergabung...huhu boleh sakit 1 badan..

Kawan - kawan semua tau tak perbezaan menjadi skema dan bertanggungjawab?
ermm kalau kita analisis apa itu skema..mungkin terus terdetik seorang yang berpakaian lengkap..berkaca mata tebal..bersisir rapi...erm tapi itu mungkin dari sudut fizikal sahaja.Cuba kita kaji dari sudut dalaman...seorang skema itu adalah seorang yang mematui peraturan..mendengar kata..dan mengikut perinsip hidupnya..mungkin dari segi luaran aspek fizikal boleh diubah..menjadi seorang yang cantik atau tampan..tetapi dari aspek dalaman....mungkin tidak perlu..tapi hanya perlu menjadi lebih optimis dan yakin.

Bertanggungjawab...satu nilai yang perlu ada dalam diri..terutamanya untuk menjadi pemimpin yang berkaliber...tapi sifat tanggungjawab itu perlu sokongan dan dorongan orang lain..jangan pula memberi kritikan sahaja...namun kritikan juga perlu ada...yang membina sahaja ok..yang penting diri individu itu sendiri..hurm..

Wassalam..

Tuesday, October 13, 2009

dalam proses berfikir...

Assalamualaikum..

ermm da lama ain tak update blog ni...da macam dianak tirikan je..hhehe
ye la walaupun sekarang ni macam lapang skit tak de aktiviti..atas sebab line tak boleh nk connect la ain jarang update blog sekarang ni..

Dalam tempoh masa lapang ini *walaupun tau ini adalah masa untuk study...hehe
ain banyak berfikir..berfikir tentang suasana di sekitar ain..sikap manusia...perlakuan sesama manusia..penghijrahan...situasi politik negara...apa yang ain fikirkan ni macam membantu ain menghadapi kehidupan...

Sejak kebelakangan ini..ain lebih berminat untuk mencari maklumat tentang perkaitan perkara lain dengan agama Islam. Ini kerana kalau tak di explore mesti kita tak tau semua tu..kan?

Setiap malam sebelum tidur ain berfikir seperti membuat refleksi tentang hari itu..kadang - kadang diiringi dengan gelak tawa sendiri...dan kadang-kadang dengan iringan linangan air mata...huhu

Rasanya itu sahaja apa yang ain rasa ain ingin coretkan di sini...sebab tak de idea..huhu

Wassalam..

Kerinduan terhadap keluarga..nantikan kepulangan kakak Khamis ni..

Wednesday, September 16, 2009

SeLaMAt HaRi RayA!!!!!!!!!!!!!!!!!!



ASSALAMUALAIKUM...
POST NI KHAS SEMPENA HARI RAYA SAHAJA...
HEHE

DISINI AIN INGIN MEMOHON MAAF JIKA ADA SALAH SILAP..TERKASAR BAHASA..MENYAKITKAN HATI KAWAN-KAWAN...SESUNGGUHNYA SETIAP MANUSIA TAK LEPAS DARI MEMBUAT KESALAHAN..HARAP AMPUN MAAF AIN DITERIMA SEADANYA...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN DARI SAYA NURUL AIN ZUBAIDAH BT MOHAMAD KHALID DAN KELUARGA....

JUMAAT NI NAK BALIK KAMPUNG..DOAKAN PERJALANAN AIN..SEMOGA SELAMAT SAMPAI DI PERAK..BEGITU JUGA KEPADA KAWAN-KAWAN..SELAMAT PULANG KE KAMPUNG..BERHATI-HATI DI JALAN RAYA...

SALAM AIDILFITRI~~

WASSALAM

Friday, September 11, 2009

C.I.N.T.A ??


Assalamualaikum..
Harini ringkas je post sebab busy dengan assgmen..huhu
post ni kawan ain yang bagi...dia suruh ain hayati...apa itu cinta....setelah ain baca ain juga nak kongsi dengan kawan-kawan semua..
cinta ni memang penting..tapi cinta kepada Pencipta yang utama...yang mesti ada..cinta yang betul-betul membuatkan kita tenang..rindu..dan semakin mendekatkan diri kita sebagai hambaNya...



Cinta seperti matahari, ia tetap bercahaya. Walau malam menjelma, cahayanya pada bulan tetap menerangi kekadang ia juga gerhana tetapi akan kembali jua kecerahannya. Cinta adalah santapan jiwa. Jiwa tanpa cinta bagai rumah yang kosong. Cinta tanpa menjiwai bagai layang-layang putus tali. Cintu adalah buta…cinta tidak mengenal usia, paras rupa, mahupun kekayaan dan harta karun, tetapi dari keikhlasan dari hati setiap insan antara satu sama lain. Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadang kala dibalas dengan sikap tidak sopan. Jika cinta suci tidak datang daripada tabiatnya, maka tidak ada gunanya cinta yang dibuat-buat. Sayang tidak bermaksud cinta. Suka tidak serasi dengan cinta. Kagum tidak bererti cinta. Bangga tidak semestinya cinta. Cinta adalah CINTA . Cinta itu seperti sinar matahari, memberi TANPA mengharap kembali. Cinta itu seperti sinar matahari, TIDAK MEMILIH siapa yang ia sinari. Cinta itu seperti sinar matahari yang MEMBERI KEHANGATAN DI HATI.. Cinta umpama ‘treasure hunt’. Cita cita dan tujuan kita satu untuk menuju ke penamat yang paling mengembirakan. Namun di dalam perjalanan kita akan menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran. Andainya tidak mampu meneruskan, kita akan tersungkur dan hadiah utamanya akan di kebas oang lain. Tetapi tak usahlah kecewa. Walaupun hadiahnya tidak kita perolehi, tetapi keseronokannya kita sudah rasa. Jadi bercintalahsepenuh hati. Namun janganletakkan harapan terlalu tinggi. Kekecewaan terlalu pahit untuk ditelan, terlalu payah untuk dilupakan namun dalam cinta pasti akan merasai kecewa dan dikecewakan walau bukan itu matlamat dalam setiap percintaan. Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari…. Cinta suatu yang indah, cinta boleh buat kita gundah, cinta buat hati berdarah dan cinta jua boleh membawa kesalan yang tak sudah


Wassalam..ramadhan berbaki 9 hari lagi....semakin menutupkan tirainya...

Wednesday, September 9, 2009

The Zikr = MusaFir / PeRanTau....

Assalamualaikum..
harini rasa penat sangat tak taw kenapa...dengan assigment...dowm sangat harini..huhuhu

lagu ni wat ain lega skit...hayati...

Perantau
Album : Secercah Pewarna
Munsyid : The Zikr
http://liriknasyid.com


Perantau musafir perjuangan
Tabahkanlah hatimu
Berjuang di rantau orang
Sedih pilu hanya engaku yang tahu

Ingatlah anak dan isteri
Janganlah menghriris hatimu
Kerinduan desan nan permai
Janganlah melemahkan semangat juangmu

Di waktu ujian badai terus melanda
engkau tetap gigih berjuang
membenarkan sabda junjungan
Terus memburu menuntut janji
Pastilah Islam gemilang lagi

Tapi pejuang kembara perjuangan
Ujian bukan batu penghalang
Kerana itulah syarat dalam berjuang

Oh pejuang
Di manapun ada ketenangan
Di manapun ada kebahagiaan
Bila insan kenal pada Tuhan
Kasih sayang dan pembelaan-Nya
bagi insan yang menyerahkan
Jiwa dan raga, anak dan isteri
Kepada Allah



Ya ALLAH kuatkanlah hati hambaMu ini menjalani ujian hidup...menempuhi kembara perjuangan ini...AMIN....

wassalam..

Friday, September 4, 2009

JoM MaIn MaSak- MasAk...

Assalamulaikum...

hehe masa ain tulis entry bi...tgh kemas2 nk balik umah...hhihi baru je balik last week nak balik da...muka ni je balik..wawa...xpe pe salahnya kan..lagipun sume classmate balik..mana bley tinggal...

Ok la...harini nak cerita pasal main masak-masak..hehe
bukan apa ramadhan kali ni ain decide nak masak kat maktab dengan kerjasama ell dan nadia...save budget la kan lagipun xlalu la nak makan masakan kantin je...

ermm dipendekkan cite..ada satu hari ni kami nak masak grand skit...hihi tomyam dgn telur dadar...petang tu ain dengan ell p shopping barang kat JJ..beli macam2 macam nak kenduri je...

petang tu kami bertiga pun start masak dengan penuh semangat..bekerjasama macam wonderpets..hehe *ada encik sufian cakap kami wonderpets..pape tah.. >.<

ermm tomyam pun dimasak..penuh periuk nasi tu taw...hehe nadia kata macam steambot....rupanya mmg macam sedap dengan ada bola2 ikan yang besar..hihihihihi..rasanya xtaw lg sebab posekannn...cmne nkj rasa...

masa hidang tu punya la excited nak tunggu waktu berbuka...sempat lagi snap pic resepi terhebat kami tu..hua3






hehe nampak sedap kan...rasanya pun sedappp sampai lepas berbuka kami macam ulaq sawa..hiihi...pastu siap bagi kat kawan2 rasa lagi...

bestttt~~

lepas ni plan nak masak yang grand lagi..hihi

ok la sampai sini je sebab nak balik da ni..

wassalam..

Thursday, September 3, 2009

Gunung Jerai....SaYa SuKa JadI StuDenT KaJian SosIaL...

Assalamualaikum...
Setelah bersusah-payah mencari waktu nk update blog * ecece macam busy sangat..hua3... akhirnya dapat jugak masa...lagipun nk sign in ke blogger ni fuhh...mencabar sungguh macam tengah perang....line slow laa..huhu

Ok seperti mana yang dijanjikan ain nak cerita pasal lawatan kajian luar kelas KS ke Gunung Jerai baru-baru ni...

Hehe tu la bestnye jadi student Ks ni...jalan je...tapi dalam masa yang sama kami dapat melatih diri berkomunikasi dengan macam-macam orang. Kena la berhemah dalam percakapan dan sebagainya. Tujuan utama kami ke sana adalah untuk mengkaji tentang kesan kuari terhadap penduduk dan alam sekitar dekat sana..Kuari tu dekat dengan perkampungan dan ini sedikit sebanyak mengganggu penduduk dan kesan nya terhadap alam sekitar sangat jelas terpapar.

Ok la..pagi tu semua orang bersemangat tunggu bas kat kantin..dengan bawa bekal kuihla..*diri sendiri >.< hehe..

Kami kesana dengan menaiki 2 bas dan suasana sepanjang perjalanan sangat meriah..
Setelah sampai kami dibahagikan kepada beberapa kawasan ...sangat best round kampung...ada makcik tu siap bagi buah-buahan lagi spt rambutan dgn manggis..time kasih makcik......kiranya ain dan yasmin dapat hasil yang lumayan la...herhehe



ni antara gambar-gambar semasa lawatan...





hehe lepas kajian..kami makan tebu..lama sungguh tak makan..bila jumpa waaaaa sedapp...kami makan macam pesta makan tebu pulak...hehe sambil makan ambik gambar plak tu..hii...lihatlah kesopanan kami makan tebu ini...



selepas pulang dari kajian,dengan izin pensyarah kami singgah pula di Tapak Arkeologi Lembanh Bujang..best taw tangkap gambar dengan batu..tepi air terjun...






Lawatan ini juga sekaligus merapatkan hubungan kami sekelas dan juga dengan KS1 dan PC....ermm makin lama bersama dengan kawan-kawan sekelas ....da macam keluarga yang besar....sayang semua...hehe





ok tu je ain nak story...jumpa lagi di entry yg lain...assgment byk ni..huaaaa...
wassalam...

Friday, August 21, 2009

Selamat Berpuasa..



Assalamulaikum


pendek je entry kali ni juz nk ucap SELAMAT BERPUASA KPDA SELURUH MUSLIMIN DAN MUSLIMAT SAUDARA ISLAM KU...MOGA BULAN RAMADHAN INI MEMBAWA KERAHMATAN DALAM HIDUP KITA INSYAALLAH......

DAN SELAMAT BERCUTI~~

HEHE CUTI SEMINGGU NI AIN XDAPAT UPDATE BLOG INSYAALLAH NNTI AIN UPDATE UNTUK ENTRY PASAL GUNUNG JERAI..OK SEE U NEXT TIME

NAK BALIK KAMPUNG~~~~

Wednesday, August 19, 2009

SaYA ANak KEduA~ kak ngah


Assalamualaikum....
Hehe bulan puasa da nak dekat...nak balik rumah~~
tapi sebelum tu kena pergi Gunung Jerai dulu...huhu malas tau nak kemas barang...huhu

Ok la..harini ain nak cerita pasal sindrom anak kedua..
ain ni anak kedua dari 3 orang adik beradik...
atas ada abang ku AZAM dan adik YAM...
Beza dengan abang hanya setahun je tapi dengan adik banyakkk beza...8 tahun..soo lama jugak la ain pegang title anak bongsu..hehe..tapi manja tak kurang taw...lebih dari yam manjanya..wawa

Kata orang anak kedua ni membawa sifat AIR...atau pun AYOR.hehe
Katanya anak kedua ni selalu ingin kan perhatian..hehe SETUJU~~
Ain memang suka mencari perhatian ni..heheeheheee kalau bab-bab memeriahkan keadaan memang tugas ain la..heeheheh

Lepas tu menurut teori Alfred Adler..anak kedua ni lebih agresif berbanding anak sulung...hehe agresif??macam tak je...hua3...lembut la ain ni...tapi kalau marah siap la...mimpi ngeri la u all...hehe

Anak kedua juga selalu dibantu oleh ahli keluarga...sentiasa ada penyokong di belakang dia...hehe btui la tu..ain ni sentiasa perlu disokong untuk menjadi kuat...huahua

anak kedua juga mempuyai daya saing yang tinggi..selalu ingin menyerlah dari adik bradik dia..haha btui......sangat btui

em ok la tu je yang dapat ain huraikan...
nanti next post ain sambung..nk pi makan...hehe
wassalam...

Thursday, August 13, 2009

SePeTanG Di PadAng NetBaLL


Assalamualaikum....

hurmmm..masa ain menaip entry ni..ain tgh demam...huuuuu tapi disebabkan boring tak tau nk buat pe duduk dalam bilik ni....ain hanya nampak blog ni je..huuhu...
Ain ni kalau demam mesti terlebih emosi...malam sebelum tidur nangis je...malam tadi berliter-liter air mata...teringat semua kisah sedih...kisah yang buat ain terharu...kisah yang menyakitkan hati ain...tapi tak pe...sebab lepas tu ain akan cari apa sebabnya balik..hihi..doakan ain cepat sembuh dan terhindar dari wabak ye.....

Erm ok back to our main title....
Tanggal 11 Ogos 2009...pukul 5.30 petang..dengan kaki yang malas bergerak...mata yang berat untuk diangkat dan kepala yang serabut dengan pameran..huhuhu ain melangkah dengan PENUH BERSEMANGAT ke padang untuk main bola jaring.Ain wakil untuk sem 3..kumpulan THE BLACK PEARL..nama bukan main....huhu..

Penat sungguh..lama da tak main...masa tu pun rasa macam nak demam da...kena belasah la apa lagi...walau apa pun..tu satu pengalaman..bila lagi kan..hehehe

Antara yang terlibat petang tu..ain..ezzaty..kak nurul..nina..and yasmin sbg penonton je..

kumpulan kami tak cukup orang terpaksa import adik2 junior..huhuhuhu...kami memang suka main tak cukup orang..haha

ok di bawah ni antara gambar - gambar petang tu...


muka penat...pink + hitam = ??


lepas habis main..= kami berjaya!!!! DITEWASKAN..huhu


tumpukan pada orang yg berbaju hitam dan bertudung kuning..dia manyak wat salah..wawa


with ezzaty.....pejuang!!!


dengan tiang pun jadi...

penyokong yang setia..walaupun dia sorang je penyokong kami.. >.<

keputusannya..kami kalah..malas nak sebut bape point nye..hehe
ain menjadi orang yang paling banyak wat salah..hahahha
tapi tak pe..belajar kan..
ok itu je yang ain nk story..happy skit sebab program semarak perpaduan di tunda lepas raya..hehehehhehhehe

nk tumpu wat assignment plak ni..

wassalam....


Sunday, August 9, 2009

MenJAwaB Tag EncIk VamPIre...

Assalamualaikum..
hari ni post hanya utk menjawab tag dari encik vampire..
walaupun xtaw siapa gerangannya(hanya taw dia senior kt maktab..huhu)
Anyway salam perkenalan...
mari kita jawab...


Soalan tentang diri anda:

1. Anda rasa siapa anda?

Saya Nurul Ain Zubaidah binti MOhamad Khalid..seorang insan yg berumur 19 tahun ++..

2. Dilahirkan di?

Hospital Teluk Intan,Perak

3. First ever school?

Tadika Kemas Batu 13

4. Asalan di mana?

Bagan Datoh , Perak

5. Cita-cita?

Teacher..

Soalan mengenai si dia

6. Penah bercinta?

tak.. *lalalala entah la...

7. Adakah dia romantik?

xtaw...

8. Da berapa kali dating dengan dia?

ermm...xbyk sbb blajar je..hehe

9. Apa perasaan kamu pada dia sekarang?

juz friend..

10. Di mana kamu berdua mula-mula jumpa?

Tadika..hehe

Soalan mengenai perasaan kamu

11. Penah dikhianati?

pernah...masa kcik2..hehe

12. Penah disakiti hati, perasaan serta fizikal

pernah...

13. Bila kamu dimanja, dibelai?

bila balik umah..oleh family tercinta

14. Bila kawan kamu yang jarang bercakap dengan kamu memberi hadiah even it is not your birthday?

Suka...tapi balik umah fikir balik..dan berasa sangsi..

15. Bila dapat tau yang kawan kamu sudah tiada?

Sedih....

Soalan mengenai kawan-kawan kamu.

16. Kawan paling rapat?

Diana..Saibah..Normah..Hana..Ayu..

17. Perwtakan kawan yang anda suka?

Fun..Kuat agama...baik hati..

18. Bila kawan makan kawan?

Eeeee geramnyee..

19. Perasaan bila kawan kamu mendapat sesuatu yang dia nak?

ermm suka bg pihak dia..

20. Adakah kamu nak perasaan tu jgak?

Yep..

Soalan saja-saja.

21. Penah dicium atau cium orang?

Cium Mak..adik..dan baby2 yg cute..

22. Penah menyentuh kawan bukan sejenis?

x..bukan muhrim laa...

23. Penah ada perasaan nak ke kemuncak Everest?

Pernah..~

24. Nak ke Italy? Kenapa?

Nk naik PISA..

25. Apa anda rasa tentang tag ini?

ermmm.......tag salam perkenalan..haha

Thursday, August 6, 2009

LoVe VerSus FrIenDsHip...


a yellow rose.. flower of friendship

Assalamualaikum.....
Harini ain nk post something yg menarik minat ain bila terbaca benda ni...
Hayatilah......


Cinta..

Cinta itu banyak pengertian..

Tapi bagi ku cinta adalah...teman sejati..

Orang yang mencintaimu meskipun telah mengenali mu dengan sebenar - benarnya iaitu baik dan burukmu..
Setiap yang kita lakukan mestilah jujur kerana kejujuran itu terlalu penting dalam sebuah kehidupan..

Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang..oleh itu jangan tertarik kepada seseorang kerana rupa parasnya..sebab keelokan paras dapat menyesatkan..

Jangan pula tertarik kepada kekayaannya..kerana kekayaan dapat memusnahkan...

Tertariklah kepada seseorang yang mampu membuatkan mu tersenyum..kerana senyuman dapat membuatkan hari - hari yang gelap menjadi cerah...

Ibarat kata orang..setiap bunga mawar itu ada durinya..dalam kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan..seperti durian berduri kerana sedap isinya..kulit manggis pahit kerana manis di dalamnya..dan begitu juga mawar berduri kerana harum baunya...


Dan jika seseorang hadir dalam hidupmu dan menjadi sebahagian dari hidupmu..tetapi atas sesuatu sebab dia terpaksa pergi..jangan terlalu sedih.. terimalah kenyataan itu dan sekurang - kurangnya dia pernah membahagiakan kamu..tetapi...apabila ada yang datang..jangan biarkan ia berlalu pergi..dan jika esok ia masih bertandang..jangan harap ia akan kembali..


Persahabatan adalah satu cinta....cinta yang abadi..



ermm..best kan skrip ni..dipetik daripada filem HEART..
membuatkan kita terfikir bahawa betapa pentingnya sahabat...mungkin kadang kala kita terpaksa mengecewakan sahabat demi kekasih hati...dan kadang kala kita terpaksa memilih antara dua...orang kata berkawan biar beribu..bercinta biar satu..dan apa salahnya ditambah lagi...bersahabat biar selamanya...

Sayang sahabat lain dengan sayang kepada keluarga..kekasih atau sesiapa pun..ada satu titik rahsia yang unik membezakan antara sayang sahabat dengan yang lain..
kita sebagai seorang individu yang dikurniakan akal dan perasaan harus mencari dimana titik tu..

Sayang sahabat - sahabat ain semua..love u all sooo much...
Semoga persahabatan yang terjalin ini kekal hingga bila-bila...amin..

Wassalam...

Wednesday, July 29, 2009

KaLAu TAk mArAH = LeMAh??

Assalamualaikum...
ermm lma xupdate blog *ayat sama setiap kali nk update blog..nmpak sgt xslalu update..hehe
minggu ni macam biasa tak busy sgt kt kelas..cuma ada beberapa peresentation je yang ain kena siapkan...alhamdullillah ada yang dah siap..berkat kerjasama daripada ahli kumpulan weda..ell dan kakpa..sayang sume..thanx taw..hehe

ok entry kali ni ain nk cerita pasal kemarahan..perasaan yang terhasil daripada timbulnya rasa gelisah..kurang senang dan lain2..ain tertarik nak menulis tentang tajuk ni sebab pagi tadi cikgu muhaimi dan cikgu rosuan membentangkannya dengan penuh semangat masa klas KKE..

marah ada baik dan buruknya..apa yang ain nak tekankan di sini ialah...KALAU KITA MARAH...ADAKAH ORG MELIHAT KITA SEBAGAI SEORANG YANG LEMAH??

kenapa ain tanya mcm tu?
sebab ain rasa ain ada kriteria cmtu kot..*muhasabah diri... u.u
sebab ain rasa lemah kalau ain x marah..ain rasa orang lain pandang ain sebagai seorang yang lemah..kenapa ye?

Marah ni bukan senang untuk ditonjolkan bg sesetengah manusia...ada juga yang kalau da marah meletup Hiroshima dan Nagasaki..hehe

contohnya seorang pemimpin..dia akan dipandang lemah ke klau dia x marah..tolong ain jawab soalan ni..
marah ni sekaligus akam mempengaruhi kedua belah pihak..sama ada yang org yang marah da orang yang dimarahi...
mungkin orang yang marah akan rasa dirinya sangat garang atau mengjengkelkan..dan orang yang dimarahi akan kecewa dengan dirinya atau membenci pihak yang lagi satu..

Setiap manusia ada rasa marah..cuma berbeza cara dia menonjolkannya..ada yang berleter..mengempan(bahasa perak yg bermaksud spt menghentak2 kaki...)
dan menangis...

so jgn marah2 taw..hehehe..tp ain susah nk tunjuk klau ain marah. >.<

ok tu je yg dapat ain coretkan...
wassalam..

p/s : ipgm kampus tuanku bainun da kna serang H1N1..moga dijauhkan segala wabak ..aminnn


Saturday, July 18, 2009

SeTAhuN SuDah...IPGM Kampus Tuanku Bainun~


Assalamualaikum.....
ermmm lama menulis kat blog..kenapa ye??
sibuk ke ain?? takde la sangat..ada la buat benda yang berfaedah dan juga sebaliknya..hehehehe

Ada satu kemusykilan sem ni...awal-awal ni tak sibuk pun..tak macam sem lepas..awal - awal da berzombi...huh..takpa laa bagi ruang sikit untuk bernafas..

Erm junior untuk ambilan Julai 2009 da masuk...IPGM Tuanku Bainun dengan senang hati menyambut mereka..adik - adik newbies ni semua ceria-ceria...kami yang secara automatik bergelar senior pun terasa keriangan menyambut mereka..*terasa da tua >.< Ain hampir terlupa..apabila masuknya adik-adik pada 13 Julai tu..keesokannya adalah hari ulangtahun yang pertama ain di IPGM ni..huh..da setahun ain bergelar guru pelatih rupanya..ermmm dan setahun juga ain dah bersama dengan kawan-kawan KS2.. Tengok adik-adik junior menjalani orientasi...secara tiba-tiba teringat kembali waktu ain mula-mula masuk maktab ni dulu...hehe..masuk mendaftar dengan perasaan pelik...hehe n homesick too..hooo Mula perkenalan dengan kak sabi..and then kak pa..hehe peristiwa lawak antara kak pa dengan ain tetap dalam ingatan..ain dengan excited bercerita ttg kak filzah yang tua setahun dengan ain..

ain : eh syafiqah(panggil nama penuh g time tuu)...nak taw rumate ain tua setahun daripada ain..hermm tak sangka ada umur 19 tahun masuk maktab..*muka excited sambil mulut dimuncungkan..

Kak Pa : *muka serius dan agak selamba..ko nk taw...aku pun 19 tahun jugak la!...hehehe

ain : ha???? * muka terkezutt dgn mulut dingangakan... hahahahahhahahahahahha yeke???hahahahahahhaahah..

dan gelakan itu berterusan sampai ke malam...

huhuuhuu banyak da yang ain alami masa setahun kat ipgm ni...nma maktab yang dulunya Institut Perguruan Tuanku Bainun jadi IPGM Kampus Tuanku Bainun... bersenda gurau dengan kawan2...bersusah senang...bersengkang mata wat assingment..semua tu kenangan yang tersimpan tetap dlm hati ain.. kawan2....nice to know u all...

ok tu je ain nk story...jumpa lg nnti..hehe.. wassalam..

Thursday, July 9, 2009

PPSMI....Bye bye..such a great experience with you..


Assalamualaikum...
ermmm minggu ni macam biasa...hari - hari ain dipenuhi dengan kelas dan tidur...*eh tercakap pulak..wawa..
lecturer pun tak masuk sangat dan senang hatinya kami meng'onlinekan' diri...hehe..
minggu ni juga elaun masuk..hahahahahahha ain da menggunakan wang tu dgn berhemah..*shopping kasut..baju..foods..berHEMAH kan???
erm sekarang ni semua da tau kan yang PPSMI da kena bubar dan akan mula pengajaran dalam BM pada 2012..ada pro dan kontranya..kita tunggu dan lihat je nanti..

Sebagai anak yang lahir dengan PPSMI kohort 1...ain rasa pelik ...yelaaa sbb kita da belajar benda ni kan tiba2 dibubarkan...tapi walau apa pun..ain berharap selepas ni taraf pendidikan negara akan lebih meningkat naik..

pengajaran dalam BM akan dimulakan dan bagi SJK Tamil dan Cina pula akan menggunakan bahasa ibunda mereka..
Pembelajaran BI juga akan dinaik taraf dengan langkah2 berikut :-

- Menambah seramai 13,933 guru Bahasa Inggeris (BI) termasuk 1,000 dari luar negara, 600 guru bersara dan 12,333 guru tambahan dari Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM), institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan swasta (IPTS). adakah ain akan mengajar BI????

- Menyediakan guru penolong BI gred DG41 bagi kelas besar melebihi 35 murid dalam tahun satu dan dua untuk meningkatkan masa perhubungan guru dan murid.

- Menambah waktu BI bagi sekolah kebangsaan (SK) tahap satu sebanyak 90 minit kepada 330 minit seminggu manakala tahap dua daripada 210 minit kepada 300 minit seminggu.

- Waktu BI bagi Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan Tamil (SJKT) tahap satu pula ditambah daripada 60 minit kepada 120 minit seminggu manakala tahap dua ditambah daripada 90 minit kepada 120 minit seminggu.

- Menambah waktu BI bagi tingkatan satu hingga lima daripada 200 minit kepada 280 minit seminggu.

- Peruntukan waktu BI bagi Malaysian University English Test (MUET) tingkatan enam ditambah daripada 320 minit kepada 400 minit seminggu.

- Waktu BI bagi matrikulasi ditambah 100 peratus iaitu daripada tiga jam kepada enam jam seminggu.

- Program Sastera Kontemporari bahasa Inggeris Kanak-Kanak diperkenalkan kepada semua murid sekolah rendah tahap dua untuk mengukuhkan minat membaca dan memperkenalkan unsur-unsur sastera.

- Mewujudkan makmal bahasa Inggeris di sekolah-sekolah untuk memudahkan murid mempelajari bahasa itu dengan berkesan.

- Teknologi maklumat dimanfaatkan dalam pengajaran dan pembelajaran BI melalui penggunaan perisian komputer yang sesuai.

- Pelajaran tatabahasa Inggeris diberi penekanan dalam pengajaran dan pembelajaran BI.

- Menyerapkan elemen sains dan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran BI untuk mendedahkan murid dengan istilah berkaitan dalam bahasa Inggeris.



ehsan dari utusan online..
ermmm semoga kita bersama menantikan hasilnya...!!! hehe
ermm esok ain nk balik kampung!! suka2...

wassalam..

Sunday, July 5, 2009

KeNal Tak SiaPA saYA???


Assalamualaikum....
erm setelah penat berusaha untuk sign in dalam blogger ni sepanjang tempoh 2 hari...akhirnya berjaya gak..*fuhhhh penat taw dok tunggu sampai boleh makan nasi 2 pinggan lagi..hehe
Hari minggu yang sangat membosankan di IPGM KTB...ingatkan nk join abang balik tp malas la pulak..lagi - lagi awalnya ada program dengan JPP kebudayaan lepas tu batal... +.+
Hari minggu ain hanya ditemani laptop kesayangan (siti saodah...facebook yg namakan dia cmtu..pape tah..nama sebenar dia CUKI CUKI TWEE laa!!) dan buku mikro yang tak berapa nk disayangi..*tapi berusaha memupuk kasih sayang tersebut... yeah!!..jgn marah tau MIKIO...(nama manja buku mikro ku..)

Ok la..sekarang kita kembali kepada tajuk...
KENAL TAK SIAPA SAYA?? ANDA KENAL DENGAN DIRI ANDA??

erm ada orang kata hanya individu itu sendiri yang mengenali dirinya..apa yang mereka suka..sifat semulajadi mereka...tetapi ada juga pendapat yang mengatakan orang lain yang rapat dengan individu itu yang lebih tau siapa dia...yang mana 1 ye??


ermm bagi ain dua - dua boleh diterima..sebabnya mungkin ada perkara tentang diri kita yang kita tak sedar tapi orang lain yang lebih tahu tentangnya...ada juga perkara yang kita rasa tentang diri kita dan ia terlalu sukar untuk difahami orang lain..

penting untuk kita tahu apa yang orang lain rasa tentang kita..ada beberapa sebab kenapa kita perlu tahu tentang itu..

1) untuk memperbaiki diri kita...*yela kot2 benda tu buat orang rasa tak senang ke..
2) sebagai pendorong semangat untuk kita terus maju kehadapan..*yang mana kita buat tu memberi kesan positif pada orang lain..baik kita teruskan kan?

erm sebaiknya kita perlu mendengar kata dua belah pihak...diri kita dan orang lain..siapa la kita tanpa orang di sisi kan..
Diri sendiri pula harus lebih alert dengan apa yang dirasai...sebab kita yang berfikir,berasa , dan mengalami semuanya...sebagai contoh , bila kita jatuh cinta...*mungkin kita perlu tahu bila kita ada perasaan macam tu..*kalau orang perasan dulu malu skit kot u.u ..

Kesimpulannya...perkara ini memerlukan proses give and take.....dalam diri sendiri , kita perlu give and take dengan perasaan kita , jiwa kita sendiri dan juga pemikiran kita....adakah ini perlu atau tidak...dengan orang lain pula proses give and take ini sangat penting...biar kita memahami apa yang orang lain faham tentang kita...

ok tu je yang ain nak bebelkan..hee..
waa skrg macam agak relax kat maktab ni..kerja pun kurang..xpe tunggu la nanti musim berzombi akan tiba..hehe

wassalam...



Friday, July 3, 2009

MaCaM2 ManuSia SekARang ni..huhu

Assalamulaikum....
Waaaa lma nye tak update blog atas sebab - sebab line yang ibarat anak kura - kura baru belajar berjalan di dalam lumpur je....hehe agak pelik ayat tu..jgn ditiru ye...

erm sepanjang ain xup
date blog ni..mcm2 perkara yang berlaku....huhuhuhuhuhu....dengan busy asyik berkawan ngan buku kehadiran..melayan kerenah abgku yang homesick dan juga asyik mengumpat je ngan ell dlm bilik dia..laghanyee la..huuhu..bnda2 ni sampai membuatkan ain terlupa satu perkara penting!!..huwaaa..sorryyyyy taw lmbat wish kat U...xpe2 next year biar ain jd yang the 1st one ok??

ok nk taw x? *da start ngumpat... ada la 1 hari ni ell ajak g teman dia g jumpa kawan dia...igt nk ajak g makan *ain mmg suka makan.. tup tup..kami dibawa ke hotel...HOTELLLL????????????????????....ada mamat tu bawak kami g tgok seminar ala2 skim cpat kaya iaitu U*T*****...CESSS...siap paksa2 orang g suh join..pe lagi ini je yang mampu ain katakan..ehem2...SORRY TO SAY..NOOOOO..hehehehe
mna leh paksa2 orang...pape tah da la mereka menggunakan ketrampilan sebagai senjata kunun...hehhh...igt hari tu da xmau jumpa mawas2 tu lg...tp apakan daya ain ngan ell tjumpa dorang masa kami lepak kat jj aritu..howcomeeeeeeeee.....hilang selera nk telan mee low soo ponn to...

daripada peristiwa tu..ain ambil pengajaran jangan mudah kenal dengan orang yang xdikenali....cm mereka..

ermm peristiwa lain..haaa time sambutan hari guru...best~ tema retro gitu.......gempak2 persembahan guru2 pelatih IPGM KTB ni....especially drama samseng tu..hehehehe tp penat wat bisnes catering haritu..skitttt pinggang..wawa

ermmm setakat ni je yang ain mampu nk cite kerana mata sudah hampir terpejam..huhuhu nk tito ni...

wassalam..


Tuesday, June 23, 2009

new semester..new hope..new vision..new spirit..mohon dipermudahkan...Aminn..

Assalamualaikum...
Waaa lamanya ain tak update blog..dalam 3 minggu jugak la blog ni terbiar tanpa kasih sayang pemiliknya..hahahaha padan muka~..huhu tak de la cuma ain takde kesempatan je nak tengok - tengok blog time cuti dulu...ye la busy jadi baby sitter bdk2 yang xde la baby sgt...da tua da pon..my cousins...

emm ok..based on tajuk kat atas tu *supaya tak menyimpang ke mana2 cerita yang x sepatutnya..hehe..ain da masuk semester 3 PPISMP kat IPGM Tuanku Bainun ni..waa 4 years more ain kt sini...

maka dengan itu ada bnda2 baru yang ain akan hadapi..kutip dan alami pada masa akan datang ni..dengan semangat baru..
setiap apa yang kita lalui dulu jadi pemangkin untuk kita lalui masa depan..

ada orang kata tutup buku lama dan buka buku baru...tp bagi ain kita perlu untuk merujuk buku lama untuk kita memahami buku baru..tak semestinya kita tutup terus dan tinggalkan je dalam almari..*adakah seperti buku geografi alam sekitar fizikal ain??

ermm semester baru ni ain tanamkan dalam diri untuk lebih kuat..indipendent..dan lebih menghargai orang lain...kerana kasih sayang tu ibarat penawar..penguat..dan penyeri hidup kita..insyaALLAH...moga2 dipermudahkan segalanya..AMINN...

cabaran yang mendatang perlu ain lalui dengan tabah..kuat dan paling penting dengan tekad...perbaiki diri dengan lebih mendekatkan diri pada Allah s.w.t...Ya ALLAH hambamu ini sering lalai Ya Allah....

ok..untuk teman2 seperjuangan ain semua...semoga sem baru ni kita menjadi lebih baik..lebih bersemangat dan lebih rapat..sayang kawan2 KS2 sumenye~

wat my beloved brother....semoga menjalani dunia kampus dengan berhemah ye..*hehe cam iklan plak...jangan nangis teringat kat abah ngan mak da le ye..hahaha..assalamualaikum cikgu azam!

my bestfrenz..normah dan nusaibah...juga selamat menjalani dunia kampus..jgn stress taw..semoga menjadi siswi yang berjaya! insyaAllah..dan tak lupa wat diana..ayu dan hana..selamat menjalani semester baru di kampus..

and one more..SELAMAT HARI BAPA WAT ABAH TERSAYANG ENCIK MOHAMAD KHALID BIN MOHAMAD NOOR...AIN SAYANG ABAH..TERIMA KASIH UNTUK SEGALANYA...PENGORBANAN ABAH TIADA TANDINGAN...LOVE U SOOO MUCH!

sampai kat sini je mukadimah ain untuk semester baru ni...wish me luck ok!

Wassalam...



Tuesday, May 26, 2009

NuKiLan AiN....atok~

Al - Fatihah..

Buat arwah datukku yang tersayang..

Haji Hassan bin Hussin..

yang meninggal dunia pada

24 Mei 2009 bersamaan 29 Jamadilawal 1430 H..


semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama golongan yang mendapat

rahmatNya..


Amin..

Assalamualaikum..
Dah lama ain xupdate blog..exam week kan..
Harini exam da habis..rasa lega..
Tapi dalam 2 3 hari ni macam - macam ain rasa..sedih..marah..suka..semua ada..

Hari Ahad..atok yang disayangi pergi untuk selama - lamanya....sakit tua..
Malam tu ain terkedu...terdiam bila abang bagitau atok da tak de...
tapi tak nangis...cuma rasa lain...ain fikir nak balik malam tu jugak..tapi tak de daya nak balik..
Mak kata kalau sempat balik la..mak risau ain tak sempat balik untuk exam selasa tu..
Mak pesan...jangan sedih...abah kata tak pe nanti boleh ziarah pusara atok..
mak cakap ain kena kuat....atok tak suka orang yang tak kuat..
Ain sedih sangat masa tu...sangat2..hati ni meronta - ronta nk balik...
Ain ingat pesan arwah atok..blaja rajin2...tolong mak abah...jadi cikgu yang berwibawa...
InsyaAllah atok..ain cuba sehabis daya ain...huuu :(

Kali terakhir jumpa atok masa cuti awal Mei dulu..atok ceria je..tapi masa tu ain tengok atok da makin lemah...
Atok ain sayang atok..
Ain je cucu yang xde untuk tatap wajah terakhir atok...
Allah lebih sayang kan atok...semoga roh arwah dicucuri rahmat Amin...

hari yang ain sepatutnye balik tu..ain bawa hati yang sedih pergi library..lepas baca yassin untuk arwah..ain siap2 g library...mula - mula nak study..tp buat benda lain +.+

Tapi haritu memang bukan rezeki ain...duit ain hilang..ada orang selongkar beg ain dekat library...xtaw sape....
Moga - moga orang tu diberi petunjuk...
Bertambah sedih la...huhu

Harini last day exam...rasa lapang je da habis ni...perasaan nak balik rumah membuak - buak...nak jumpa abah..mak..yam ..abang...nak ziarah pusara atok...nak tolong mak wat kenduri arwah...nak wat reunion sekolah rendah..

Semester semakin mahu menutup tirainya..banyak perkara yang ain lalui sepanjang sem ni..apa2 yang baik ain ambil sebagai teladan..yang buruk ain cuba perbaiki insyaAllah...
Dengan kesempatan ni juga ain nak minta maaf kalau ada buat salah silap dengan kawan - kawan sepanjang kita bersama dalam sem ni...
semoga semester 3 menjanjikan yang terbaik buat kita semua!
Takut nak tunggu result exam sem ni..ngan muet skali..huhu

sampai sini saja nukilan ain kali ni..SAYONARA~
Wassalam...



Saturday, May 16, 2009

SeLaMaT UlAnGTahUn Yg Ke 19 AiN!!


Assalamualaikum...
Selamat Hari Jadi Untuk Ain..

Hehe....14hb da berlalu dan ain sekarang da 19..waa cpatkan masa berlalu..

Kat sini ain nk wish THANK YOU byk2 yg da wish kat ain haritu....
tgh2 malam da bg mesej....tq sebab sanggup tido lewat nk wish kt ain yep!

Tapi ada beberapa orang yang ain xsangka dorang still igt birthday ain..wwaaa terharu...
dan 1 panggilan yang ain xsangka ada pada mlm tu....................huhu MySpace

yg paling besh dapat hadiah la kannn of course~
tapi kebanyakan hadiah di pos ke rumah * why3 dorg x send kt maktab?? xfahammmm... dan hadiah ain dapat kat maktab adalah dari KAK WANI.... naqibah usrah ain..ain btul2 xsgka dia akan bg hadiah tu kt ain..soooo sweet tau bekas pen tuuuu.... time kasih kak wanii...sayang kak wani!


sweet kan? cm taw2 je ain suka pink~ tanx kak wani


hadiah dari zaty di alam maya...hehe..thanx yep~

mood birthday still ada g..hehe tp kna mix ngan mood exam plak..
next week ain da start exam..kawan2 sume doakan ain ye~
~~
ok dengan ni dalam seminggu ni ain xupdate blog sbb nk concenrtrate kt exam....kunun heheh...

REHAT SEBENTAR YE~

MOOD EXAM NI~

BYE BYE~ MySpace

WASSALAM...

Wednesday, May 13, 2009

LaSt DaY as 18 YeArS Old GirL...renungan setahun lalu..


Assalamualaikum....

Hari ni..masa ain type post ni...adalah hari last sebagai seorang kanak2 18 tahun *hehehe kanak2 ke?..wawa~

Kat sini nk wat renungan balik pe yg da jadi kat ain sepanjang berusia 18 tahun ni...banyak..ada suka..duka..rindu..penat...macam2..

Tahun lepas banyak benda blaku kat ain..rasa macam tahun lepas adalah tahun yg ain start berdikari...ermm mula untuk tahu jaga diri sendiri..tgok dunia luar...

last year ain terlibat dengan PLKN..3 bulan dok kat Kem Etnobotani Gua MUsang Kelantan...tu la pengalaman pertama berjauhan dgn family...rasa sedih sgt tp masa bertolak tu tak boleh nagis pun..xtaw knpa...huhu..
Tp pengalaman yang ain kutip kat sana banyak menolong ain untuk hadapi masa depan...
Suka Duka kat sana ain simpan dalam2 kt hati...rindu dekat kawan2..cikgu2..aktiviti2 kat sana kadang2 wat ain sedih..huhu..MISS U ALL...KEM PLKN ETNOBOTANI~

Tahun lepas juga Ain dapat result SPM...sangat happy...tapi at the same time...tfikir yang ini masanya ain mula melangkah ke dunia baru..satu stage lain dlam hidup...

Usia 18 tahun juga menyaksikan ain melangkah ke dunia kampus...
IPGM KAMPUS TUANKU BAINUN....satu area baru ain...dunia baru...sekolah yang ditinggalkan...digantikan dengan kehidupan sbg seorang guru pelatih..
Rasa berjauhan dengan keluarga sangat dirasakan waktu 1st week....xpernah duduk asrama la katakan...

Kat sini ain jumpa byk kawan2 baru..KS2..kelas yg bestt..hehe..wat ain tersenyum je.. :D
Kehidupan sebagai student ni banyak dugaan sbenarnye tapi kita perlu tahu cara untuk menjalaninya...jgn cepat stress..
Ingat lagi masa bulan puasa..1st time puasa tanpa family...hari 1st puasa tu bersahur kat rumah..pastu balik maktab..mak bekalkan makanan...
Masa berbuka kat bilik..sorang2 rumate xblik lg....tiba2 je air mata mengalir masa makan nasi bekalan tu...(..sedih jap..) teringat kat fmaly time tu...kesibukan mak nk siapkan juadah berbuka...abah yg bz buat air*mmg tugas dia masa bulan puasa.. abang plak dah duduk kat depan makanan walaupun waktu berbuka lambat lagi....yam yang dok rapat depan tv nk dengar azan sambil suh orang isikan air byk2 dalam gelas khas dia yg besar gedabak tu..mmg sedih time tu..pastu abah call..ape lagi makin truk nangisnye....nsb bek rumate xde klau x malu je nangis cm budak2...isk2 sedih lak malam ni..huhu

Kehidupan kat maktab ni banyak mengubah ain..jadi lebih AIN....tp byk lagi yg perlu ain perbaiki...jgan terlalu percaya kat orang..jgn terlalu cepat simpati dekat org...jgn lemah!!...dunia ni kadang2 sgt ganas ain...kita perlu stand up~

So...birthday tahun ni 1st time xsambut dgn fmaly...last year nyaris2 jgk tapi nsb baik time tu cuti PLKN...tp kna jgak bday suprise kat kem..hehe
xpe ain da besar kan...:D

Esok hari baru...azam baru..umur baru..dah tmbah 1 waaaa...19 tahun....
Wassalam.......

I LuV My MoM~....adik sayang mak!!

Fouziah Hassan..my mom.. gambar candid mak ..hehe(yg blakang tu cibuk jer~)



Assalamualaikum...

Ain lambat wat post ni sbb bz skit..malam waktu yang biasa ain update blog tapi skrg ni asyik tidur awal je..kuang2x...

Kat sini ain nk wish my mom HAPPY MOTHER'S DAY...tp bagi ain hari2 pun bley jd mother's day..heheh sayang mak..
Terima kasih sbb lahirkan ain..jaga ain..layan kerenah ain yang manja ni..hehehe..ada puisi untuk mak....

Ibu, kau
memberikan separuh hidupmu

Memberikan banyak
cinta untukku sepanjang hidupmu

Menjadi tempat
mengaduku

Kau memberikan
semangat untukku

Memberikan
waktumu untukku

Hanya kau wanita
yang paling kucintai di dunia ini

Ibu, hanya kau yang mempunyai waktu
untuk mencintaiku

Ibu, hanya air matamu yang mengalir
untukku

Ibu, hanya engkau yang menyerahkan
nyawamu untuk menyelamatkanku

Hanya ada uluran
tanganmu ketika aku menangis

Hanya ada
senyummu ketika aku bersedih

Hanya ada tawamu
ketika aku senang

Ibu, hanya engkau yang ada dalam hatiku

Ibu, seandainya aku bisa menghapus air matamu

Seandainya ibu tahu aku juga merasakan pedihnya hatimu

Aku merasakan jika ibu sedang sedih

Tapi gadis kecilmu ini tidak dapat berbuat seperti yang ibu lakukan padaku

Ibu, seandainya
aku bisa menggantikan kesedihan ibu dengan tawaku

Seandainya aku
bisa memberikan nyawa ini walau hanya separuh dari nyawaku

Seperti yang ibu
lakukan ketika melahirkan aku

Seandainya aku
bisa menjadi tempat mengadumu

Seperti aku yang
bisa mengadu padamu

Aku hanya ingin
menyapu air matamu, ibu….

Aku juga ingin
merasakan perih dan pedih yang ibu rasakan

Ibu, sejuta
cintaku

Sejuta kasihku

Sejuta
perhatianku

Dan sejuta
sujudku ditelapak kakimu….

Allah, angkatlah
beban ibuku….

Hanya engkau yang
bisa

Karena hanya
Engkau tempat mengadu ibuku….

Ibu, aku
mencintaimu dengan sepenuh hati dan jiwaku

Hanya untuk ibu
seorang…

-Gadis kecilmu
yang telah beranjak menuju dewasa-


Sayang makkk~ isk3x sedihnyee..


Wassalam..