My Followers

Wednesday, May 26, 2010

Tolong la sayang..tolong~~



Assalamualaikum....

Hari ni rajin nak update blog di kala senja...tak tau kenapa rajin update blog masa ni..mungkin lepas balik exam kot...lepas tension..hehehhe.tadi exam sosiologi..ok la...nak buat ucapan ringkas tapi bermakna kat mr teh...tq mr teh..hehe

Ok la..harini ain nak sentuh pasal buang baby....walaupun baru sekarang nak cite*even org dah lama dah cite pasal ni* tapi ain tetap nak cite jugak..nak kongsi..sebab benda ni makin lama makin menjadi2 plak kan...hurm *mood sedih..* :(
doa supaya kita jauh dari melakukan perkara yang dikutuk dan dilarang olehNya..amin..

dulu masa kecik2..dalam umur 5 tahun kot..entah kabur2 la ingatan ni mcm pilem itam putih ada bunyi srettt srettt....jap..ketok2 dulu.....dang dong dang..

aaaaaaaaaaaaaaaa ok2 da clear...ermm

kalau ada berita pasal baby ditemui dalam plastik sampah..atau dalam toilet....
mak mesti cakap cmni...
"laaaa sape la yang tak sayang anak ni...xnak bagi kat aku....nak aje aku bela"

masa tu...dalam hati terdetik....
"aii mak ni...tak sayang adik dah ke..nak ambik baby orang yang kotor tu jadi adik orang...xmauuuuuuuuuuuu~~~"

pastu tanya la mak...

"mak nak ke baby tu..kotooor la mak...pastu nanti kalau mak dia cari cmne?" aaaaaa sape nak jawab...heehehehehhehe*gelak sambil picit mata beruang panda...*

"ala...mak mandikan la dia....tak de nye mak dia nak cari..kalau tak kenapa mak dia buang"

"sebab dia kotor la kan mak?" *banyak tanya btul masa kecik2* =.="

"mak dia tu yang buat benda kotor...em xpe la..xde pape.."
"apeee makkk?? tak dengar..mak ni cakap pelan2 plak.."

da meningkat dewasa baru ain faham ape maksud mak tu....disebabkan kesalahan ibunya...anak kecil jadi mangsa...yang tiada dosa...seperti kain putih yang bersih..layak ke ibunya digelar ibu?.......

kenapa tak sayang baby yang comel tu..kenapa buang??........cuba kalau kita empati...rasa kita dalam diri mereka..kita fikirkan benda yang sama ke??...YA ALLAH...

baby tu belum sempat celik lihat dunia...kalau yang Islam..sempat ke Qamat kan?
Ya ALLAH.... :(

terngiang-ngiang kata Ustaz masa kelas TITAS haritu...ikut kajian..sehari ada berbelas2 kes buang bayi kat Malaysia ni........kalau setahun???..ermm...

Ramai pasangan suami isteri kat luar sana yang tak de rezeki nak timang anak...usaha nak anak..tapi yang ada...buang sana..campak sana...

dunia akhir zaman..........kita sebagai manusia dan hambaNya tambahkan ibadat..sama2 kita...

Akhir sekali...sayang la manusia..sayang la sesama kita...tolong...sayang~~~ :)

1 comment:

@NuR KaSiH@ said...

tanda2 kiamat dah dekat....kte kene salu berdoa moga dijauhi ngn semue bende terkutuk ni....